Herentals steunt 11.11.11-campagne: gezondheidszorg voor iedereen : tijdens het weekend van 11 tot 13 november wil 11.11.11 de nood aan gezondheidszorg in het Zuiden onder de aandacht brengen. Zoals elk jaar zet Herentals zijn beste beentje voor. Vrijwilligers zamelen het hele weekend geld in aan de Herentalse supermarkten. Op vrijdag is er een soepactie op de wekelijkse markt en op zaterdag is er ook een geldinzameling in Noorderwijk.

De multiculturele brunch vindt dit jaar plaats op zondag 27 november in zaal 't Hof. Van 11 tot 13.30 uur serveren de derdewereldraad en deN Babbelhoek er zuiderse specialiteiten. Inschrijven kan tot en met donderdag 24 november via www.herentals.be/brunch of bij het stadsloket (tel. 014-28 50 50).

BlueAssist stelt vragen voor wie het zelf niet kan

De Herentalse raad voor personen met een handicap wil het BlueAssist-project bekendmaken in Herentals. Het stadsbestuur werkt hier alvast aan mee. BlueAssist is een hulpmiddel voor mensen die het moeilijk hebben om een eenvoudige vraag te stellen aan anderen. Via een kaartje of een app op hun smartphone kunnen zij hulp vragen aan een medeburger. De vragen worden door een begeleider of mantelzorger vooraf ingevuld.

Voor gebruikers die niet kunnen lezen, wordt er een pictogram aan toegevoegd zodat zij de juiste vraag kunnen tonen. Op deze manier kunnen mensen met een verstandelijke handicap, mensen met beginnende dementie of mensen die geen Nederlands praten toch zelfstandig op pad. Zij kunnen bijvoorbeeld hulp vragen bij oversteken van de straat, het nemen van de bus of het boodschappen doen. Hebt u hulp nodig of wilt u zelf helpen? Kijk dan alvast op www.blueassist.eu voor meer informatie.

Aanvullen Database Akten Burgerlijke Stand verloopt vlot

Herentals stapte als pilootgemeente mee in het project Database Akten Burgerlijke Stand (DABS). De federale overheid wil tegen het einde van de regeerperiode de burgerlijke stand in alle gemeenten informatiseren en toegankelijker maken. De bedoeling is om de papieren akten af te schaffen en uittreksels elektronisch te kunnen afleveren zonder tussenkomst van een ambtenaar. Om dit mogelijk te maken, moeten eerste alle geboorteakten, huwelijksakten en overlijdensakten in de databank worden gezet.

Op 6 juni 2016 gunde het college van burgemeester en schepenen een eerste opdracht aan de firma Vanden Broele. Deze opdracht bestond uit het aanvullen van de databank met 40.502 akten uit de periode van 1962-2005 en met metadata van 18.000 geboorteakten uit de periode 1930-1961. Omdat er dit jaar nog voldoende budget is, kan de stad ook de andere akten al laten overzetten. Het college gunt ook de opdracht voor het aanvullen van de databank met 10.500 huwelijksakten en 18.000 overlijdensakten aan de firma Vanden Broele. De prijs van de opdracht bedraagt 9.837,30 euro.

Eandis plaatst eerste elektrische laadpalen voor eind 2017

Eandis plaatst voor het einde van 2017 drie publieke laadpalen voor elektrische voertuigen op het grondgebied van Herentals. Volgens het huidige plan wordt deze basisinfrastructuur tegen 2021 uitgebreid tot elf laadpalen. Eandis coördineert de investering, plaatsing en uitbating van de laadpalen voor de stad.

Gunningsprocedure voor aanleg Begijnhofpark gestart

Het stadsbestuur gaat op zoek naar een aannemer voor de aanleg van het nieuwe Begijnhofpark. Dit is de groene long tussen het Begijnhof, de Hellekens en de Augustijnenlaan. Atelier Parkoer stelde het bestek en de raming op.

De opdracht omvat onder meer het rooien van bomen en struiken, het uitgraven van de poel, het verlengen van de Maasbeek, het aanleggen van paden en bruggetjes en de groenaanleg. Het tweede deel van de opdracht bestaat uit het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel voor de begijnhofwoningen. De kosten worden geschat op 300.668 euro, exclusief btw.